"terukir dibintang tak mungkin hilang cinta ku padamu"

Thursday, 4 December 2008

Udang masak lemak tempoyak

Photobucket

Walaupun kami ni dok jauh beribu batu dari Malaysia, namun tempoyak tetap di hati.

Minggu lepas masa nak clearkan fridge aku jumpa le tempoyak ni. Adala dlm 2-3 sudu last kopek punya. Selongkar freezer plak, jumpa udang dalam 12 ekor. Sepantas kilat aku dah tau nak masak apa hari tu. Senang, sedap dan mudah.

Bahan-Bahan
Bawang besar - 1/4 biji
Cili api - ikut suka korang le nak letak 50 biji sekalipun
Serai -1 batang ditik
Kunyit - 1/2 sudu kecil
Asam keping - 1 keping
Tempoyak - 3 sudu
Santan - 1/4 cawan
Air - 1 cawan

Cara memasak
1. Blendkan bawang + kunyit + cili dengan air
2. Masukkan dalam periuk. Kemudian campakkan serai dan asam keping. Masak hingga mendidih
3. Masukkan tempoyak.
4. Masukkan udang
5. Tambahkan santan
6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa
7. Tutup api bila udang dah masak

Dah siap pun. senang kan buatnya. Boleh masak sambil tengok Sutera Maya lagi.


Wednesday, 3 December 2008

perlu ker aku cerita????

Perlu ke aku cerita pasal trip aku pi Frankfurt 2 minggu yg lepas.?Dah berlapuk pun dah. Sejak balik hari tu aku adalah sedikit busy + malas pun ye jugak. OK lah.. aku cerita la sedikit sebanyak buat syarat.

Aku ni bukan fancy sgt bab berjalan2 nih. Sebab tu la tak excited nak bercerita. Tapi trip kali ni aku bagi 4/5 bintang. Sebabnya, gumbira dapat bergossip ngan Nenny + rumah Nenny yg panas + bilik air Nenny yang best macam hotel. Kiranya dari segi accomodation adalah tip top. Tapi dari segi tahap kesejukan.. huhuuhhuuu, rasa nak beku paru-paru aku. Punyalah sejuk. Rasanya kalau orang potong tangan aku pun aku tak rasa sebab ianya telah mengalami proses penyejukbekuan maksima.

Photobucket

Dari segi city plak... to be honest pada aku semua city kat europe ni lebih kurang sama jer. Kira-kiranya kalau ko dah pegi satu city, tak payah pegi city2 lain pun tak per (warning: jgn percaya sangat cakap2 aku ni sebab aku memang orang yang mals nak berjalan). Tapi overall nya aku tengok Frankfurt city ni adalah sedikit moden berbanding dgn London, lebih best dari Dublin dan kurang best dari Paris. Tempat2 lain jangan tanya sebab aku tak pernah pergi dan tak merancang pun nak pergi.

Apa-apahal pun, thanks to Nenny & Mat Ju yang sudi melayan kami sepanjang trip kami kat sana. Kalau korang nak pi UK jgn buat2 lupa lak singgah rumah aku. Thanks juga kepada Liza, Razif dan juga mamat camera man (aku tak ingat nama dia sapa) yg tolong bawa kami berjalan2 ke Frankfurt city. Tidak ketinggalan juga setinggi tinggi penghargaan kepada pilot RyanAir yg telah membawa kapal terbang dengan jayanya. Terima kasih juga kepada korang semua yg bac a entry aku yg ntah apa-apa ni.

Tuesday, 18 November 2008

Aku nak pegi Frankfurt


Photobucket

Dah beberapa hari dah tak update blog. Nampaknya tak tercapai hasrat aku nak jadi blogger tegar. Aku sekarang ni tengah busy kuasa dua ye kawan-kawan. Sebabnya weekend ni nak pegi Frankfurt. Perginya tak lama, 3 hari jer. Hari Jumaat pagi bertolak, Ahad petang dah balik semula. Tapi perasaan adalah berbunga-bunga sebab dapat naik kapal terbang. Yer.. aku tau ada sedikit jakun di situ. Tapiiii... ada aku kisah

So, sekarang ni tgh belajar dengan bersungguh-sungguh untuk cover masa pegi holiday. Ini bukanlah sebab aku rajin sangat belajar masa weekend (tapi adala on komputer buat syarat, selak-selak journal sket). Tapi aku takut aku akan demam dengan teruknya lepas balik Frankfurt. Memang begitulah tahap kesihatan aku. Tak bleh jalan jauh sket, pastu mesti ala-ala nak demam seminggu. Tak best kan jadi aku ni.

Untuk saper yg kenal Nenny, tujuan sebenar aku pi Frankfurt ni adalah sebab untuk melawat beliau. Kebetulan plak husband dia schoolmate laki aku. So.. mission kali ini adalah berkonsepkan serampang tiga mata iaitu

1) reunion aku dan nenny
2) reunion midon dan mat ju
3) jalan-jalan frankfurt

OK lah korang .. doakan aku selamat pergi dan balik. Berjumpa lagi di minggu hadapan. Kita sudahi bacaan kita dengan tasbih kifarah dah Surah Wal'as (betul ke aku eja ni)

Wednesday, 12 November 2008

Sizzling mee

wah.. sgt blogger tegar aku ni sekarang. Tiap-tiap hari update blog. Sebenarnya tak de apa yg menarik pun nak cerita. So, aku kongsi resepi sizzling mee yg baru saja dilahap oleh kami berdua sebentar tadi.

Photobucket
Bahan- bahan:
  • 2-3 sanggul mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis
Cara Memasak:

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3. Masukkan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Tambahkan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8. Dalam periuk lain celurkan mee. Toskan dan gaulkan dengan minyak dan kicap.
9. Lepas tu dalam campurkan kuah dan mee dalam sizzling plate. Pecahkan telur sebiji dan masak di atas stove

Photobucket

Ini adalah gambar mee yg sdg dimasak diatas stove. Mengelegak gitu. oleh kerana tahap kemalasan aku adalah maksimum.. aku malas nak gaul mee ngan kicap. So, warnanya plain jer.. tak berapa menariks


Tuesday, 11 November 2008

Selamat tinggal beg

hari ini pada tanggal 11 November 2008 aku dengan paksa relanya terpaksa membuang beg ini.

Photobucket

Kisah aku dan beg ini bermula 5 tahun lepas. Seminggu selepas aku sampai ke UK aku telah membeli beg ini di Argos ( masa tu aku sangat obses ngan Argos). Harganya tidak le mahal. Dalam 8 pound rasanya.

Maka bermulalah episod hidupku dengan beg ini. Hari2 pergi school bersama. Jadi teman menangis aku kalau reaction tak jadi, jadi teman gembira juga bila reaction berjaya. Actually beg tu dah ada koyak2 sket. 2 tahun lepas aku ada beli beg baru utk bawak pegi school. Tapi berat sgt hati aku nak pakai beg baru. Dalam hati aku biarlah beg buruk aku tu sama2 menyaksikan kejayaan... sgt sentimental ye aku ni. So, aku terus pakai beg tu sehingglah semalam. TAPI... malam tadi si IKI kucing durjana telah mengencing di atas beg aku. geram betul aku. Rasa nak potong jer ekor dia.

Photobucket
inilah aksi bengis yang tertuduh

Aku try rendam + basuh beg tu. Tapi seperti sedia maklum, bau kencing kucing memang susah nak hilang. So, setelah melalui beberapa proses penaakulan mantik... aku pun ambik keputusan nekad membuang beg ini.

Kepada beg... selamat berpisah. InsyaAllah kalau aku berjaya satu hari nanti, jasamu tetap akan ku kenang.

Monday, 10 November 2008

Rancangan mari menambah lelemak anda - home made pizza

Ini adalah supper malam semalam ... sangat tak bagus untuk kesihatan ye kawan-kawan.

Photobucket

Bahan utk Doh :-
250 g tepung gandum
1 s/b margerin
1 sudu kecil yeast
125 ml air - suam2
garam
Cara:
1. campurkan tepung + margerin. Buat bread crumb.
2. campurkan yis + 50 ml air suam. Then masukkan dalam (1). Uli doh. Campurkan lebihan air sedikit demi sedikit. Uli lagi doh lebih kurang 15 minit.
3. Masukkan doh dalam bekas, tutup dgn cling film. Biarkan dalam 30 minit.
4. canai doh menjadi leper.
Topping:
1. Letakkan tomato puree + grated cheese as a base.
2. Letakkan segala mala topping yg anda sukai. eg. ayam, peperoni, sosej, mince meat, olive pickle, jagung, nenas, crab stic etc. etc.
3. Pastu letak mozarella cheese
4. Bakar pizza selama 20-30 minit.

taraaa... pizza dah sedia untuk dibaham.

Thursday, 6 November 2008

Pesta Nasi Lemak

Photobucket

Weekend ni berlansungnya acara yang gilang gemilang iaitu Nottingham Malaysia Games 2008. Ye ye O jer aku. Tidak le gemilang sgt sebenarnya =P.

Actually Notts Game ni acara tahunan yg dianjurkan oleh bebudak undergrad Notts U. Diorang adakan pertandingan sukan dan seluruh pelajar Malaysia di United Kingdom dijemput untuk joint bersama.

Sementara bebudak undergrad tu berhempas pulas lawan bola para pelajar postgrad pulak kebanyakannya berhempas pulas memasak untuk berjual. So bermacam-macam masakan ada dari ke karipap, popia, rojak, sate, nasi lemak, nasi tomato, nasi beriani nasi kankang..ooppsss salah plak. .. semuanya ada. Kiranya macam lubuk duit la. Bayangkanlah beribu-ribu orang bebudak undergard UK semua berkumpul kat Notts.

Tapi yang misterinya... somehow.. entah kenapa Nasi Lemak mesti laku gila babas punya. Boleh dikatakan setiap gerai mesti ada jual nasi lemak tapi mesti habis. Nasi-nasi lain pun habis jugak tapi tidakle selaris nasi lemak.

Photobucket

Ni gambar tahun 2005, masa ni jual Nasi lemak berlauk + roti sambal + pulut serunding

Sebelum-sebelum ni aku tak ketinggalan berniaga .. tahun 2004, 2005, 2006. Tapi sejak tahun lepas aku dah pencen dah. Tak sanggup aku walaupun pungutannya tersangatla lumayan. Mak Cik Kayoo gitu. Masaknya untuk sehari jer, tapi penatnya seminggu tak habis. Belum tambah demam lagi. Korang bayangkanla masak beras 60 kilo satu hari satu malam. Belum campur sambal ngan lauk lagi. Mau tak bengkok tulang 4 kerat aku ni. Walaupun kilauan Pound sterling tu kadangkala menghantui aku .. tapi bila fikirkan aku ni byk kerja nak buat, aku kuburkan aje la niat aku nak berjual. Bagi can le kat geng-geng lain buat duit. Mesagge buat Farah: aku tau kau niaga nasi beriani. minggu depan dah kaya jgn lupa belanja aku makan.

Photobucket

Ni gambar aku dan konco-konco gambar lepas dah licin semua.. legaa.

Kepada kawan-kawan yg lain (sebenarnya tak der org Notts lain pun yg baca blog ni except Farah ngan Ana) aku doakan perniagaan korang berjalan lancar. Nanti hari Sabtu bila nampak muka aku kat gerai korang jgn buat2 tak nampak plak, bagi le discount sket... aku tau modal tak besar mana pun)

Wednesday, 5 November 2008

Winter!!!! best sangat ker?

I never reallly like winter. Other than fluffy snow it comes with a bad package

sejuk + hujan = demam + lapar + ngantuk

demam + makan ubat = tidur

lapar + makan banyak = gemuk

ngantuk + tidur = kerja tak siap


jika tuan bijak bistari, sila selesaikan persamaan serentak ini ....

PB spoiler

Sekiranya anda mengikuti siri Prison Break tolong jgn baca entry ini. It contains spoiler for Ep.9

ish... tak der mood nak buat kerja ari nih. Nak tau kenapa???? sebab Brad Bellick dalam Prison Break mati dalam episod 9. Walaupun dia adalah seorang crook pada awal series ini but his friendship n loyalty telah menyentuh hatiku. Lepas ni aku rasa mesti dia nak matikan watak Scofield sebab Scofield dah boroi dah tak ensem sekarang. PB perlukan hero baru yg lebih HOT gitu.

Tuesday, 4 November 2008

masih lagi kes NH - AA

minta maaf yer kawan-kawan, aku masih emo ngan isu ini. Semalam aku cuma kesian ngan Abby... tapi takdela menyampah sgt ngan Norman Hakim. Tapi statement surat khabar dia ari ni membuatkan perasaan amarah aku tu sedikit memuncak.

Aku bukan le nak emo tak tentu pasal. Tapi Norman Hakim tu ngaku jerla ko tu penjahat. Tak yah le nak buat dialog ala-ala ko tu lelaki lindungan Kaabah.

ni sedikit petikan dari Utusan malaysia Online

KUALA LUMPUR 4 Nov. - Aktor popular, Norman Hakim buat kali pertama mengakui, dia bersedia menerima pelakon muda, Memey Suhaiza sebagai isteri keduanya jika itu yang ditakdirkan oleh Allah.

- patutnya ko tukar perkataan bersedia tu kepada 'memang merancang'

''Ketika ini, dalam hati, rasa kasih dan sayang pada isteri saya, Abby begitu menebal. Setiap hari, saya berdoa pada Allah biarlah maut yang memisahkan kami berdua. Saya tidak mahu berpisah dengan Abby melalui perceraian.

''Namun, pada masa yang sama, saya tidak mampu menolak ketentuan andai saya dan Memey bertemu jodoh satu hari nanti,''

- tak payahle guna ayat 'ketentuan' tu cakap jerla 'saya memang berharap saya dapat kawen ngan memey'

Sehubungan itu, pelakon utama drama bersiri Gerak Khas itu berkata, jauh di sudut hatinya, dia berkongsi rasa kasih dan sayang dengan banyak pihak.

''Ada 'wilayah' dalam hati yang saya bahagikan pada Allah, pada ibu dan ayah, pada isteri saya, anak-anak dan untuk orang lain juga.

- cuba kalau bini ko kasi wilayah hati dia kat lelaki lain, ada hati ko gembira???

''Saya juga menyedari yang Abby seorang ibu yang baik buat anak-anak kami. Saya sangat menyayangi dia.

- kalau dah sedar napa tak hargai dia, sakit taww dia beranak

''Tetapi, kalau sudah tertulis takdir lain, apa daya saya sebagai manusia untuk menolaknya,'' ujar Norman lagi.

- ini adalah jawapan standard.. every man on the earth please take a note

Ditanya kenapa dia beria-ia mempertahankan Memey dalam kenyataannya semalam, menurut Norman, Memey merupakan 'penyelamat' kepada keadaan yang dialaminya ketika ini.

''Abby hadir dalam hidup saya sebagai pembakar semangat. Memey pula hadir sebagai penyelamat dalam kehidupan saya.

- penyelamat??? Apa ko ingat memey tu kerja bomba ke??

iskk... aku ni dah macam lawyer mahkamah syariah Abby lak.

Monday, 3 November 2008

Skandal NH - AA



Norman Hakim kena tangkap basah. Abby Abadi minta cerai. Sedih ahkak menengok nyer. Kepada Norman Hakim .. kalau dah sebuk sgt nak menggatal ngan pompuan lain tu lepaskan jer lah Abby tu, tak payah le nak disakitkan hatinya. Perempuan ni emo taww. Kalau ko siap langkah mau kena belasah aweks ko tuh.

Aku tau mesti ada pendapat yg mengatakan Abby tu is not the perfect wifey la, garang la itula inila. But still, that's not gives Norman Hakim the right untuk curang OK!!! Kalau ko dah rasa bini ko tu penjahat sangat lepaskan la baik2.

Untuk si Memey plak .. biasala kan bebudak lagi. Fikirannya sesingkat skirt JLo. Tak leh pikir rasional gitu. Aku pun tak salahkan dia lelebih. Dia tu cuma terpedaya dgn kata2 manis NH jer. Tapi salah tetap salah yer cik Memey .. oleh itu sila la kembali kepangkal jalan.

Sunday, 2 November 2008

bola????

Aku nak update blog ni.. tapi tak de apa yg interesting nak cerita. Silala baca entry samph dari aku ini.

Tahukan anda yg bahawa saya adalah salah seorang peminat bola sepak EPL. To be exact saya adalah penyokong kelab Chelsea. Pada awalnya saya ingin menjadi penyokong Man U sebab ada Christiano Ronaldo yg hensem. Tapi niat saya telah dilarang oleh En. Hamidon. Tidak pasti apakah motifnya. Adakah sebab beliau jeles akan Christiano Ronaldo (macam le CR kenal aku kan) ataupun beliau memang tak suka akan Man U yg memang well known adalah rival kepada Chelsea. Tapi kini saya OK jer jadi penyokong Chelsea kerana saya minat kepada pasangan gay Frank Lampard dan John Terry (diorang suka peluk2 dikhayalak ramai OK) .. warning: ini hanyalah speku dari aku

Photobucket

Minggu lepas Chelsea telah kalah kepada Liverpool menyebabkan kelab tersebut hilang takhta kedudukan teratasnya di dalam carta liga. En. Hamidon adalah bengang sampai ke malam. Habis Peter Chech pujaan beliau pun kena maki. Tapi semalam Chelsea menang dengan Suderland 5-0 dan Liverpool dengan bongoknya telah kalah kepada Spurs yg tak terror dengan kiraan mata 2-1. Maka, Chelsea telah kembali merebut tangga ke atas liga.

Sekian,
dari meja sukan

Tuesday, 28 October 2008

Tag -4

Memandang kan aku dah buhsan ngan FB biarlah aku meng'imarah'kan blog aku ni dgn menjawan soalan-soalan tag dari Mak Kintan.

Starting time : 3.00pm, 28th Oct 2008 (on coffee break)

Name : Dalina, dal, lina, ina, in, alin (ni adalah paling poyo)

Sisters : 1 elder 2 younger

Brothers 1 younger

Shoe size : 5

Height : 158cm

Where do you live : Nottingham, England

Have you ever been on a plane : errmm… adala beberapa kali

Swam in the ocean: tak pernah

Sleep at school : ada .. masa kelas sejarah Cikgu Esah (ampun beribu ribu ampun cikgu)

Broken someone’s heart : pernah… rasa bersalah tapi tak menyesal

Fell off your chair : pernah kot masa sekolah rendah dulu

Sat by the phone all night waiting for someone to call : tak ingat

Saved e-mails : No

What is your room like : the nicest spot in my house. Tempat lain semua bersepah

What’s right beside you: buku.. Comprehensive Organic Transformation. (nak pinjam???)

What is the last thing you ate : bake mini cheese biscuit. Macam manale aku nak kurus

Ever had…

Chicken pox : masa form 5… terus tak jelita I masa tu

Sore throat : selalu ya amat

Stitches : tak pernah..

Broken nose : pun tak pernah

Do you Believe in love at first sight : tak pernah hadapi

Like picnics : suka – suka, tapi wajib ada BBQ baru best

Who was/were…The last person you danced with : joget sensorang jer masa dengar lagu Engkar

Last made you smile : tatkala mendengar lawak sengal dari midon

You last yelled at : pagi tadi dekat kucing Iki yg tumpahkan air

Today did you…

Talk to someone you like : selain midon .. tak der. Ke aku memang tak suka semua orang???

Kissed anyone : uisshhh.. rahsia

Get sick : bru semalam.. perut masuk angin sampai muntah-muntah

Talk to an ex : nak matiiii!!!

Miss someone : mestilah xxxxx

Who do you really hate: adalah labmate aku ni..kerek nak mampus as if diala orang paling pandai dalam dunia

Do you like your hand-writing : tak pernah suka.. tulisan budak sekolah rendah lagi lawa

Are your toe nails painted : nope .. tapi pernah le buat perangai tak semenggah ni masa uni days

Whose bed other than yours would you rather sleep in : susah sgt nak tidur tempat lain except katil sendiri

What color shirt are you wearing now : black

Are you a friendly person : kadang-kadang.. ikut mood

Do you have any pets : ada.. 2 ekor kucing bernama Iki dan Ichi

Do you sleep with the TV on : aku tak tidur depan TV..hanya boleh tidur dikatil sahaja

What are you doing right now : buat tag ni ler

Can you handle the truth : tengok keadaan

Are you closer to your mother or father : my mom

Do you eat healthy : definitely not

Do you still have pictures of you & your ex : ada lagi kat Malaysia..tak sempat buang

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : hubby and ZZ (rakan gossip ku)

Are you loud or quiet most of the time: ikut mood la

Are you confident : dulu yer sekarang ni macam kureng sikit

5 things I was doing 10 years :
1) belajar dan berbakti di UKM..cewah
2) bertunang
3) putus tunang ..
4) berkahwing dengan bukan bekas tunang ..hihih
5) pergi UK buat PhD dan tak abis-abis sampai sekarang

5 things I would do if I were a billionaire :bagi kat korang yg baca tag ni..hahhahah

5 of my bad habits
1) suka marah-marah bila penat
2) buli kucing aku yg tgh syok berehat-rehat
3) malas nak buat kerja sekolah
4) dengki ngan laki sendiri ..hihih
5) suka tengok TV

5 places I’ve lived
1) Kota Tinggi
2) Batu Pahat
3) Muar
4) Bandar Baru Bangi
5) Nottingham

5 people I tag
1) kepada sesapa yg nak bahagian masing-masing kalau aku jadi billionare sila buat tag ni.

Saturday, 25 October 2008

Karatz Moment - 'Dibius Cinta'

Nikmatilah lagu kegemaran terbaru aku. 'Dibius Cinta' by Yusri KRU & Melly Goeslow. Layanzzz

Ku membiusku dengan cinta
Cinta yang malu kukatakan
Kau membiusku dengan cinta
Sampai aku tak bisa berkata

Kau membius sampai aku jadi sering melamun
Memikirkan kita bisakah bersama

Aku bius Cinta
Cinta yang tak ada tandingan
Namun mungkin tak ada tandingan
Entah ku tak tahu…

Kita yang malu hati untuk mengakui saling cinta
Usaha sekeras hati bersama selamanya
Aku dibius cinta…

Ku membiusku dengan cinta
Cinta yang malu kukatakan

Kau membius sampai aku jadi sering melamun
Memikirkan kita bisakah bersama

Aku bius Cinta
Cinta yang tak ada tandingan
Namun mungkin tak ada tandingan
Entah ku tak tahu…

Kita yang malu hati untuk mengakui saling cinta
Usaha sekeras hati bersama selamanya
Aku dibius cinta…

Aku dibius cinta…
Aku dibus cinta…

Friday, 24 October 2008

I am officially allergy to squid

Ingat lagi entry pasal aku kena allergy bulan lepas????

Hari Isnin haritu aku masak sotong lagi. Pastu hari Selasa muka aku bengkak-bengkak lagik. Benci tawww..kerana aku sangat gemar akan sotong.

Thursday, 23 October 2008

Normal kah aku??

Demam Facebook dah reda sket. Syukran. Well instead of checking 10 times per day it reduce to 3-4 times. OK la tu kan. Kalau tak tersangatlah membuang masa menatap face book.

Open house pun tinggal baki baki jer. YAY!!!! Don’t get me wrong. I loooove to go to open house. Love to meet other people… especially part gossip gossip…hihihi. Tapi raya kat sini adalah dari pagi sampai ke malam. Maka routine hidup aku sedikit terganggu. Don’t I tell you before aku adalah orang yang extremely skema. Hidup harian aku stick kepada jadual. Ni adalah jadual aku

Isnin – Jumaat.
6.00 pagi – Bangun tidur, buatkan hubby coffe + bekal
7.00 pagi – Midon dah pegi kerja. So bermula episode buang masa.. check email, blogging, friendster’ing, bukak forum and now face booking
8.00 – siap-siap nak pegi school
8.30 - Jalan pegi scool
9.00 – 6.30 – kat school, all day dengan penuh concentration. =P
7.00 – sampai rumah, letak bag terus masak
8.00 – midon balik kerja, dinner
9.00 -11.00 – lepakking + tengok TV ler
11.00 -1.00 – study + mengulangi episode buang masa checking email bla..bla..bla
1.00 tidur

Except hari Selasa aku pergi Sauna + Hari Jumaat aku pergi Aerobik

Sabtu
7.00 - Bangun tidur, terus pergi jogging
8.15 - Balik jogging buat breakfast
10.00 - 2.00 - Pergi school
2.00 - Masak
3.30 - pergi swimming
Lepas tu berleisure-leisure dirumah. Masak masak yg xtravaganza sket. Best tawww

Ahad
Kalau nak pegi car boot pukul 6.30 dah bangun. Balik Carboot pukul 12.00
Kalau tak pergi car boot tidur sampai le ke pukul 12.00. Same jer
Lepas tu berleisure-leisure again. Spend 2-3 jam at the night untuk tengok-tengok kerja sekolah. Kalau tak hari Isnin jadi blur


Kalau lari sket jer dari jadual.. aku kan penat yg amat, hidup tak teratur. Rasa macam porak peranda. Pastu grumpy tak tentu pasal.

Mungkin sebab aku tak der anak lagi so aku bolh le ikut jadual aku. Kalau ada anak mesti tak bleh kan....kan..kan. Yelah kalau diorang melalak tak kan le nak campak kat luar plak kan.

Tuesday, 21 October 2008

'face book'ing la plak...

Aku sgt addict berface book sekarang ni yer kawan-kawan. Oleh itu adalah diistiharkan bahawa kerja-kerja mengupdate blog akan terganggu buat seketika.

Sangat teruja taww melihat rupa paras kawan-kawan lama yg telah tak ditatap hampir 12 tahun. Lebih-lebih lagi melihat wajah para-para 'old flame' gitu...hik..hik..hik.

BTW, itu cerita lama.. zaman cinta monyet kekdahnya. Zaman kirim-kirim salam, zaman bagi bagi request, zaman control ayu. Isk..isk geli tali perut aku.

Sunday, 5 October 2008

Dream a Little Dream of Me - GAS05E01

GAS05E01 - sekiranya anda adalah pendownload tegar anda pasti familiar dengan kod-kod seperti ini.

Finally ... I've got a little 'after midnight' time to watch a new season of Grey's Anatomy. With all the open house here and there it is not easy to find a good time to watched all may precious TV series. Wah... ini adalah bukan aku. Tak menonoton TV??? Dah buang tebiat ke apa.

The series begin with a scene Derek Sheperd a.k.a Mc Dreamy being death. Apakah!!! Sangat meruntun hatiku okess? Fortunately, it just some kind of Meredith weird dream. I never care if Meredith doesn't have a happy ending. Tapi bukan Mc Dreamy and Mc Steamy. Hidup mereka seharusnya sentiasa gembira disamping wanita-wanita cantik untuk dipermainkan.

The rest of the cerita.. macam biasa jer. Orang sakit sana sini. OOhh .. plus there is one new cast act as a ex military doctor dimana Dr Yang telah jatuh hati. Tapi persoalannya? Kenapa pilih pelakon tak hensem?

BTW Selamat Hari Raya untuk semua.

Thursday, 25 September 2008

Kenapa aku tak update blog

KERANA...

Prison Break Season 4 dah mula...
Heroes Season 3 dah start....
Gossip Girl Season 2 dah ada...
Smallville Season 8 dah tayang....
House Season 5 dah launch....

Minggu depan plak premier Season 5 untuk Desperate Housewives & Grey's Anatomy...

Tu belum lagi termasuk Supernatural & One Tree Hill

See what a TV series freak I am ... itulah aku.

Thursday, 18 September 2008

Allergy

Ni cerita 2 hari lepas. Pagi tu aku pegi school macam biasa. Tengah-tengah buat kerja, ketiak aku gatal sgt. Tergaru-garu la aku. Tapi cover le sesikit. Nanti pelik pulak omputih kat lab aku. Tak lama lepas tu, lubang telinga la plak gata.l Dalam hati aku menyumpah2 sebab tak korek telinga malam sebelumnya. Nanti aku korek telinga batal plak puasa.

Lepas jer habis solat zuhur dalam pukul 2 gitu, mata aku mula bengkak. Ish.. pelik jugak aku. So aku pun macam dah tak der mood nak buat kerja. Maka berjalan la aku balik ke rumah. Sampai jer rumah terus tidur sampai le pukul 6.30 petang. Masa ni mata dah makin bengkak, bibir lagi le bengkak yg teramat. Macam Anita Sarawak pun ada. So aku suspek mesti allergy ni. Tapi tak tau la apa puncanya. The day before tu aku makan sotong + ayam. Tapi selama ni OOOKKK jer. Tak pernah la plak aku allergik. Nak kata sebab lotion/cream pun macam tak lagik. Dah 3-4 bulan aku pakai lotion yg sama. tak der masalah pun selama ni.

So malam tu lepas berbuka aku pun pegi le hospital check ngan doktor. Yelah takut jugakkan kalau bengkak2 tu disebabkan chemical yg aku guna. Tapi doktor kata allergy biasa jer. Lega ..

Malam tu balik makan ubat terus tidur. Esok paginya bengkak muka + bibir dah elok dah. Mata jer bengkak lagik... hehhe suka jugak aku. Ada alasan nak ponteng school. So ponteng la aku sehari. Hari ni ingat nak ponteng lagik. Tapi memikirkan byk kerja yg menunggu, ku seret jua kakiku ke school.

Lagi 5 minit nak buka puasa. Aku nak buat air teh ni.....
menu hari ni... udang masak lemak cili padi tempoyak.


Wednesday, 10 September 2008

Dedar

Korang tau tak DEDAR ni apa? Kalau ikut orang johor pronouncation nya adalah DEDORRR. Ala yg rasa badan tak sedap macam nak demam tapi sampai ke sudah tak demam-demam. Itulah dedorr. Dah 2-3 hari badan aku tak sedap. Kepala berdnyut-denyut. Gusi aku pun berdenyut-denyut. Rasa macam nak tanggal gigi. Serious punya uncomfortable. Tu yg aku tak lalu nak update blog. Balik rumah habis je masak terus mandi air panas. Lepas tu buka + tarawikh. Lepas tu terus mengerekot bawah duvet lantas tertidur.

Lately ni asyik hujan jer. Pegi school kena hujan. Balik school kena hujan. Tensen betul. Semalam tegah aku jalan on the way pegi school, bas lalu sebelah aku dan men'splash'kan air lecak. Habis basah lokos separuh badan. Niat nak ponteng jer, tapi memandangkan ada 'explosive' reaction yg aku kena tutup aku pegi jugak ke school. Nanti kang ada yang melotup bangunan kimia tu.


Sampai school, dekat sejam jugaklah aku keringkan seluar aku pakai 'heat gun'. Semalam memang hari spoil aku. Semua benda aku buat tak jadi. Dah buhsan dengan kegagalan demi kegagalan pukul 4.00 tu aku decide balik rumah jer lah. Balik rumah mandi pas tu tidur..zzzzz. pukul 7.00 bangun masak untuk berbuka. Pukul 10.00 tengok Smalville. Pukul 11.00 tidur kembali

Sekian catatan aku untuk hari semalam yg tak best. Minta2 hari ni urusan aku dipermudahkan. Aminnn

Thursday, 4 September 2008

Tag-3

1) What were you doing 5 years ago?

- were busy settling all the ' go to UK stuff'. Ulang alik pegi JPA. Shopings for luggage, winter coat, shoe, stockings bla...bla... bla. Semua benda nk bawa dari Malaysia. Macam le tak der jual kat UK. hihihiih

2) What are 5 things on your to-do list today?

- experiment...experiment...experiment...experiment...
- writing...writing...writing...writing...
- upload new songs into my iPod
- cooking for iftar
- watching F.R.I.E.N.D.S.. again!!!

3) What are 5 Snacks you enjoy?
- oreo
- pringles
- asam kecut
- doughnut
- fruits

4) What are 5 things you would do if you were a billionaire?

- clear all the debts
- perform hajj
- donating
- buy the 'bestest' of BMW
- build my dreamhouse ... with one special super duper big room for my hubby to put all his
stuffs which annoy me very very much nowadays


5) What are 5 jobs you've had?

- gembala kambing..helping my dad while I was a child
- fruits stall hawker .. again helping my dad while I waited for my SPM results
- tukang lipat baju at some crappy textile factory
- UKM tutor/lecturer
- domestic engineer a.k.a cleaner


Menu Berbuka : Hari ke-3 dan ke-4

Dua hari ni aku tak der mood nak masak. Mentang le aku tak pose. Sebelum waktu buka tu dah baham memacam snack yg ada kat rumah. Pas tu perut dah tak lapar... bercinta betul nak masak.

Hari ke-3
Nasi goreng kampung
Sup Ayam
Puding Marble

Hari ke-4
Sardin
Ikan sepat masin goreng berlada
Telur dadar
Puding Marble semalam

Wednesday, 3 September 2008

Menu Berbuka - Hari ke-2

Hari semalam bas sampai lambat. Dah la hujan lebat. Rasa nak flying kick jer driver tu. Tapi aku tau dia tak bersalah. Traffic jammed. Mat/minah Salleh sibuk la plak nak balik time tu. Mungkin diorang pun seperti aku.. nak kejar waktu berbuka pose.
Sampai rumah dah pukul 7. Lagi 55 minit nak bukak pose dah. Nasib baik Midon balik kerja pukul 8. So menu cincai aku semalam

Nasi putih
Sambal dendeng daging ( nasib baik daging dah rebus siap-siap)
Kuew tiow Hailam
Teh Panas

Tuesday, 2 September 2008

Menu Berbuka - Hari pertama

Penat2 aku puasa semalam... balik2 dari school pukul 6.30 petang period la plak. Tapi kena masak utk berbuka la jugak kan. Tak kan nak bagi laki aku makan biskut kering plak.

So, menu semalam

Sizzling Noodle - dgn bangganya aku merasmikan sizzling plate baru aku
Kentang Oregano
Nasi putih
Ayam masak Merah
Air Teh O

Menu sahur pagi tadi

left over menu semalam..hihiih

Sunday, 31 August 2008

Salam Ramadhan

Kepada rakan semua, selamat menyambut bulan Ramadhan yg mulia.

Semoga ibadah puasa kita diberkati olehNya. InsyaAllah

Prison Break is back..

1 Sept premier 2 hours. Ready to watch sempena Ramadhan hik hik..

Photobucket
Season 4 cast promo

Photobucket

Sara is back too :)

Merdeka

Kepada sekalian rakyat Malaysia .... selamat menyambut Hari Kemerdekaan yg ke-51. Semoga Malaysia terus kekal aman, damai dan sejahtera.

Friday, 22 August 2008

off to London

Wah… tajuk entry speaking London nampaknya. Tajuk jer...

Yeayeh… esok nak pi London. Ni kali ke-3 aku pegi London. Kotaraya yg kononnya glamer seantero dunia. Sebenarnya tidak ler best sangat London tu. So, korang yg tak der peluang pegi tu tak perlu lah jeles. Tapi memandangkan aku ni dah terlanjur dok kat UK bertahun2 macam tak logis la plak kan kalau aku tak jejak London.

Actually, hampir semua attraction sites aku dah cover dah masa previous trip. Tapi bila check2 balik gambar lama tu, macam tak lawa plak aku rasa aku ni dulu2…hihihihi. MAKA aku rasa adalah perlu aku pergi ke London lagi sekali untuk men ‘snap’ gambar yg mencapai kualiti piawaian aku.

1st time pegi dulu masa Chrismast day 2003. masa tu bujang trang tang tang lagik. Pegi ngan kawan2. Tapi tak best sgt sebab masa tu public holiday, so London tu senyap sunyi macam padang jarak padang terkukur. Gambar pun tak cantik, sebab pakai DigiCam 2.0 Megapixel jerk. Tapi masa tu ada DigiCam pun dah rasa canggih.

Kali ke-2 plak, pegi ngan hubby masa summer 2004. Tapi masa ni aku baru jer 2 minggu lepas misscarriage. Muka pun ala2 pucat lesi. Lagipun masa tu aku masih tak dapat handle tekanan buat PhD dengan bijaksana. So dari air muka tu nampak cam tensen jer. Macam orang sakit buasir pun ada. Camera masih tak upgrade lagik masa ni ..

Ha.. setelah hampir empat tahun berlalu... aku dah semakin happy. Tekanan buat PhD... tetap sentiasa melampaui tahap kenyal. Tapi aku dah semakin bijak meng’handle’ situasi. Tak kuasa dah aku nak tensen2. Bukan membantu pun. So aku pasti gambar2 aku kali ni pasti cun melecun +++ camera pun dah upgrade hokkay.

Mission aku kali ni hanyalah untuk amik gambar2 di sekitar London + pegi stadium tour kat Stamford Bridge + masuk Madame Tussaud + naik London Eye kalau aku rasa aku berani (ahkak sangat pen‘gayat’ OK). Kitorang pergi day trip jer.. naik train pepagi buta pukul 5.00 pagi. Then sampai Notts memalam buta (estimate time pukul 12.00 malam gitu). Ok lah tu… kami tak der duit nak sewa2 hotel ni. Pokai gitu. Dah setahun lebih tak dapat elaun tawww.

OK lah kenkawan… aku nak buat kerja ni. Byk benda nak kena siapkan. Hari ni pegi school half day jer. Tengah hari nak balik rumah. Nak masak bekal untuk esok hari. Gini la nasib orang budget macam kami. Pegi jenjalan pun bawa bekal. Macam orang kampong jer gayanya (mmg org kampong pun). Yelah.. memang ler berlambak cafĂ© Malaysia kat London tuh. Tapi kalau harga sepinggan nasi goreng 6.00 pound apa kes!!!!!

Thursday, 21 August 2008

Ezora oh Ezora

Photobucket


Bila la cerita mengarut ni nak habis.... tensen tahap muntah darah dah aku tengok cerita ni. Tapi sapa suruh aku tengok kan..hihihih.

Aku terjebak tengok cerita ni sebab aku sangat suka dengan Fazura dan Gol&Gincu. Tapi cerita ezora ni tak cukup mantap ler untuk tonjolkan bakat ko wahai Fazura. Len kali ko jgn layan si Ahmad Idham tu kalau dia ajak ko berlakon. Dia tu kira bawah sket jer dari Razak Mohideen kalau nak dikira tahap kesengalannya.

Saturday, 16 August 2008

feeling down???? try this

just got this quote from somebody and I kind a like it

Sabda Rasulullah:

Seseorang hamba itu apabila tercatat namanya satu darjat dalam Syurga dan dia tidak dapat mencapainya dengan amal ibadah maka Tuhan datangkan ujian. Lantas dia bersabar di atas ujian itu maka kekallah darjat itu di dalam Syurga.”

Thursday, 14 August 2008

secret recipe for healthy drinking

Carrot + Ginger + Apple
Boost and cleanse our system.

Apple + Cucumber + Celery
Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache.

Tomato + Carrot + Apple
Improve skin complexion and bad breath.

Bitter gourd + Apple + Milk
Avoid bad breath and reduce internal body heat.

Orange + Ginger + Cucumber
Improve skin texture and moisture and reduce body heat.

Pineapple + Apple + Watermelon
To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney

Apple + Cucumber + Kiwi
To improves skin complexion.

Pear + Banana
To regulates sugar content.

Carrot + Apple + Pear + Mango
Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization!

Honeydew + Grape + Watermelon + Milk
Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increases cell activity and Strengthen body immunity.

Papaya + Pineapple + Milk
Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.

Banana + Pineapple + Milk
Rich in Vitamin with nutritious and prevent constipation

Tuesday, 12 August 2008

Welcome to the world Karmila Sofeya.....

My new niece in the town...

Congrats to Caca & Firdhaus

Photobucket


Spring clean -1

It's not spring anyway ... tapi aku nak jugak guna term spring clean

Actually aku tgh men'spring clean' kan inbox email aku. So banyak le fowards email yg aku nak delete. Aku ni bukan orang yg rajin memfoward + kadang2 aku tak sempat pun baca foward emails ni. Biasanya skip jer.

Tapi ada sebahagiannya yg mempunyai mesej2 bernilai yg tak salah disimpan untuk reference dimasa akan datang.

Tanda-tanda dunia di penghujung nyawa..

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah bersabda:

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.'
- Sahih Bukhari

2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.' - Sahih Muslim

3) Bermaharajalela alat muzik.

'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'.

Ada yang bertanya kepada Rasulullah; 'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?' Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita' - Ibnu Majah

4) Menghias masjid & membanggakannya.

'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid' - Riwayat Nasai.

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.

'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji,memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalamtetangga.' –

Riwayat Ahmad dan Hakim.~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu...ada kawan memfitnah & mengumpat kawan sendiri pasal nak memburukkan org tu sehingga putus sahabat...

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran' - Riwayat Ahmad

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai olehLuka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina). Maka orang yang paling baikketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh2 orang mulia' - Riwayat Thabrani

8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialahmanusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yangdikenalnya saja.' - Riwayat Ahmad

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara tanda² telah hari kiamatialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannyaseperti telanjang'.

10) Bulan sabit kelihatan besar.

'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung(membesarnya) bulan sabit.' - Riwayat Thabrani

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu darimereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular

12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.'

Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyakkesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.' -Riwayat Ahmad

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang
rumput & sungai²' - Sahih Muslim

parenting skill: merangsang anak2 dengan penghargaan.

memberi pujian kepada anak2 apabila mereka melakukan sesuatu yang baik adalah baik untuk merangsang motivasi dan perkembangan mereka. selain itu, ia juga dapat membentuk jiwa anak2 yang pandai menghargai orang lain pula.

Terdapat pelbagai perkataan dalam bahasa inggeris, untuk memberi pujian, so, tak la boring asyik guna perkataan sama aje. bagaimana pula bahasa melayu? bagaimana kita memberi penghargaan kepada anak2?

Aktiviti : menyenaraikan perkataan2 yang boleh digunakan untuk member pujian/ mengargai/ merangsang anak2 untuk berbuat baik.

jom sambung list di bawah.

Melayu

Pandai!

Bagus!

English

Welldone!

Brilliant!

You are great!

'CORRECT WAY OF COOKING NOODLES'

The correct way to cook instant noodles without harming our bodies and health. `Normally, how we cook the instant noodles is to put the noodles into a pot with water, throw in the powder and let it cook for around 3 minutes and then it's ready to eat.


This is the WRONG method of cooking the instant noodles.

By doing this, when we actually boil the ingredients in the powder, normally with MSG, it will change the molecular structures of the MSG causing it to be toxic.

The other thing that you may or may not realize is that, the noodles are coated with wax and it will take around 4 to 5 days for the body to excrete the wax after you have taken the noodles.

CORRECT METHOD :

1. boil the noodles in a pot with water.

2. once the noodles is cooked, take out the noodles, and throw away the water which contains wax.

3. boil another pot of water till boiling and put the noodles into the hot boiling water and then shut the fire.

4. only at this stage when the fire is off, and while the water is very hot, put the ingredient with the powder into the water, to make noodle soup.

5. however, if you need dry noodles, take out the noodles and add the ingredient with the powder and toss it to get dry noodles.


Pertimbangan pilih ketua

Kehadiran Muhammad SAW sebagai pemimpin politik jika yang diingininya sekadar harta kekayaan atau inginkan kehormatan dan kemuliaan, hatta untuk jadi raja, semua itu adalah tidak sulit. Namun hakikat bukan serendah itu cita-citanya dan keinginan Nabi SAW kerana semua itu akan menghalang misi dakwah dan perjuangan baginda.


Ingatlah dalam ilmu politik ada istilah power tends to corrupt yang bermaksud 'kekuasaan cenderung kepada penyelewengan. ' Maknanya pengertian kepimpinan itu sendiri adalah kekuasaan di mana ia boleh membawa seseorang lupa diri sehingga mengabaikan segala yang dijanjikan dan dicita-citakan. Akhirnya kehancuran yang akan diterimanya.

Justeru Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya kepimpinan itu akan menjadi kedudukan yang diperebutkan di antara kamu dan pada hari kiamat kelak hal itu akan menjadikan kamu penuh penyesalan." (Hadis riwayat Bukhari)

Kepimpinan yang lahir hasil daripada kesulitan dan pengorbanan yang tulus seperti mana Nabi Muhammad SAW dengan penuh sabar menghadapi para pengikutnya yang disiksa dengan kejam, yang memungkinkan orang lain tidak berdaya untuk menanggung beban kepimpinan seperti itu.

Inilah kepimpinan yang lahir daripada satu proses yang tersendiri, kental sehingga terbentuk keperibadian tulen dan bukan keperibadian yang terbentuk daripada hasil pengaruh kekayaan atau pengaruh dalaman atau kronisme.

Imam Ghazali pernah menyatakan: "Apabila suatu tujuan teramat suci dan mulia, sukarlah jalan yang harus ditempuh, dan banyaklah penderitaan yang akan ditemui di tengah jalan."

Namun realiti tidak banyak pemimpin yang benar-benar berjiwa besar tapi lebih kepada besar nafsunya. Yang banyak dibicara ialah tentang projek itu dan ini, isteri berapa, jenis kereta yang dipandu dan yang dikira ialah harta kekayaan yang dimilikinya. Jauh sekali untuk mengambil secebis iktibar daripada kehidupan Nabi Muhammad SAW yang sekadar tidur di atas tikar walhal ia adalah pemimpin besar jazirah Arab yang disegani pihak Rom dan Parsi.

Tuntutan mencintai ini harus berlandaskan ajaran agama bukan hawa nafsu. Tidak sedikit pemimpin hari ini melaksanakan dorongan fitrahnya melalui jalan yang salah kerana awal-awal lagi niatnya telah salah dan bertujuan kepentingan diri daripada membantu orang yang di bawah pimpinannya.

Bagi pemimpin yang meletakkan kemewahan menjadi matlamat utamanya, dengan sedikit kekuasaan di tangan, ia boleh melakukan 1,001 tipu daya dengan mengeksploitasi rakyat demi kepentingan diri. Dalam keadaan seperti ini rakyat bagaikan lembu dicucuk hidungnya, ditarik-tarik lehernya ke sana ke mari semahunya. Segala hajat hidupnya dihitam putihkan oleh sekelompok manusia yang disebut Allah SWT sebagai "para penguasa yang melakukan kejahatan, juga kerap disebut sebagai "orang yang hidup mewah".


Pengaruh golongan ini cukup kuat dalam membentuk watak manusia agar menghormatinya. Jika ada siapa yang berani menentangnya maka orang yang berjaya dibelinya itu akan mempertahankannya dan ikut sama menentang. Bahkan tidak sedikit yang rela mati untuk membela tuannya, yang tak lain para pemeras keringatnya. Dalam satu hadis Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: "Apabila Allah menghendaki kebaikan bagi suatu kaum maka dijadikan para pemimpin mereka orang-orang yang bijaksana dan dijadikan para ulama mereka menangani hukum dengan adil, juga Allah jadikan harta benda di tangan orang-orang yang dermawan. Namun jika Allah menghendaki keburukan bagi suatu kaum maka Dia menjadikan para pemimpin mereka orang-orang yang berakhlak buruk. Dijadikan-Nya orang-orang bodoh menangani hukum dan keadilan, dan harta benda dikuasai orang-orang yang kedekut." (Hadis riwayat Ad-Dailami)

Lebih ditakuti lagi ialah peringatan Nabi Muhammad SAW dalam satu sabdanya yang bermaksud: "Akan datang sesudahku penguasa-penguasa yang memerintahmu. Di atas mimbar mereka memberi petunjuk dan ajaran dengan bijaksana, tetapi bila telah turun mimbar mereka melakukan tipu daya dan pencurian. Hati mereka lebih busuk daripada bangkai." (Hadis riwayat At-Thabrani) .

Kepimpinan yang baik ialah yang dapat menunaikan atau melaksanakan keperluan masyarakat. Jangan kita mencemuh orang yang menunggu di depan pintu rumah kita untuk sesuatu keperluan. Waspadalah kita daripada sifat buruk ini. Jika seseorang telah datang kepada anda kerana suatu kepentingan, maka janganlah kita menyibuk diri dengan hal-hal lain seperti buat-buat sibuk dengan ibadah sunnah.

Kepimpinan yang mementingkan diri sendiri tidak ada dalam kamus kelayakan dipilih sebagai pemimpin. Kepimpinan sebenarnya adalah amanah bukan kekuasaan. Kepimpinan adalah tugas dan tanggungjawab bukan keistimewaan.

Dalam memilih pemimpin yang baik, al-Quran memberi petunjuk secara tersurat atau tersirat dalam pelbagai aspek kehidupan awal manusia, termasuk persoalan "Siapakah yang layak kita pilih".

Dalam hal ini al-Quran membicara dua sifat utama yang harus dimiliki bagi seseorang yang dipertanggungjawab memikul sesuatu perkara yang berkaitan dengan hal-hal masyarakat.

Contoh yang jelas ialah pelantikan Nabi Yusuf sebagai Ketua Perbendaharaan Kerajaan Mesir oleh rajanya dan diabadikan pula oleh al-Quran. "Sesungguhnya engkau menurut penilaian Kami adalah seorang yang kuat lagi dipercayai." (Al-Quran surah Yusuf ayat 54)

Kelalaian melaksanakan kewajipan ini bermakna pemimpin tersebut telah mengkhianati amanah Allah dan mensia-siakan rakyatnya.

Bencana yang paling mengerikan ialah bergelumangnya para penguasa yang menyalahi syariat dan telinga-telinga mereka tertutup bagi setiap pemberi nasihat dan pemberi petunjuk.

Kita harus waspada dan jangan sampai termasuk ke dalam golongan yang disebut Allah dalam firmannya yang bermaksud: "Dan Kami jadikan mereka pemimpin-pemimpin yang menyeru (manusia) ke neraka dan pada hari kiamat mereka tidak akan ditolong." (Surah Al-Qasas ayat 41)

Lebih dahsyat lagi Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Usamah bin Zaid, dia berkata, saya mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Pada hari Kiamat didatangkan seorang laki-laki, lalu dilemparkan ke dalam neraka, usus daripada perutnya terburai, lalu dia berputar seperti keldai yang berputar di sekitar penggilingan. Para penghuni neraka mengerumuninya dan berkata: "Wahai Fulan, mengapa kamu seperti ini? Bukankah kamu memerintahkan kepada kebaikan dan melarang kemungkaran? Dia berkata: 'Ya, saya memerintahkan kebaikan, namun saya sendiri tidak melakukannya dan saya melarang kemungkaran namun saya juga melakukannya. "

Justeru, dalam usaha kita membuat pilihan antara seorang pemimpin atau ketua yang baik dengan pemimpin yang tidak baik, pertimbangan yang waras dan penuh tanggungjawab perlu diutamakan demi kepentingan bangsa dan agama serta kehidupan generasi yang akan datang.

Tuesday, 29 July 2008

Finally... aku habis tengok Desperate Housewives

Hi korang semua.. dah lama aku tak membebel kat sini.

Aku ala ala busy dengan macam-macam benda. Bulan lepas aku balik Malaysia 2 minggu (22/6 -5/7) sebab arwah Midi meninggal. Akan ku tulis entry khas kisah aku balik malaysia ni... malam esok kot.. hihih kalau sempat lah.

Bila balik sini semula.. aku terkejar kejar nak siapkan kerja yg dah off schedule. Pastu the next weekend nya rumah aku buat kenduri arwah. Pastu the next weekend nya lagi aku busy masak sebab parents adik-adik undergrad aku datang dari Malaysia untuk attend diorang punya konvokesyen. Weekend baru lepas ni plak aku busy menshoppingkan diri sebab sekarang kan tengah summer sale...

Photobucket

Sambil-sambil tu.. aku berusaha menghabiskan Desperate Housewives. Actually dulu2 aku tengok kat TV jer. Tapi biasalah kadang2 aku sibuk terlupa tengok. Sudahnya byk episod aku skip lantas lost jalan cerita. So... dalam 2 bulan lepas aku ambik keputusan nekad nak ulang tengok dari Season 1 hinggalah habis Season 4. Finally.... malam semalam aku berjaya menonton siri terakhir.. fuhh legaaaa.

Lepas ni aku planning nak tengok One Tree Hill or House M.D. Any suggestion???

Tuesday, 17 June 2008

Becky Bloomwood yang sengal.....

Shopaholic sequel yg menceriakan hari-hariku...

Photobucket Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Friday, 13 June 2008

Terima Kasih yang amat

Hari ni Delegasi dari UKM datang melawat Nottingham University sebab ada meeting regarding to research collaboration between the university.

So terlanjur ber ‘meeting’ mereka pun berhajat nak berjumpa dgn staff UKM yg further study kat Notts. Salah sorang nya tentulah aku

Dari pagi lagi perut aku dah kecut, macam-macam perasaan ada … berdebar-debar, takut sedih sampai nak nangis pun ada. Yelah, tahun ni kan dah masuk tahun kelima aku buat PhD. Aku takut jer kena hentam dengan Dekan dan staff unit latihan. Segala macam doalah aku baca sebelum bertolak dari rumah.


Aku sampai kat bilik A13(Trent Building) dalam pukull 11.00 pagi. Kami diminta berjumpa dengan wakil Unit Latihan dulu iaitu Puan Normah Adam (Penolong Pendaftar). It turns out Puan Normah Adam ni punyalah baik dan tersangatlah memahami masalah yg kami hadapi. Siap puji baju aku cantik lagik..hihihihih.

Dah lepas hampir sejam baru kami pun dibenarkan jumpa dengan wakil Fakulti masing. So wakil FST adalah Dekan Prof. Aminah dan Timbalan Dekan Prof. Musa. Prof. Musa ni dulu supervisor aku masa buat Master. Prof. Aminah pulak tak pernah ajar aku.. tapi masa aku dah kerja kat UKM dulu aku selalu jugak borak-borak ngan dia.

Photobucket
Inilah Prof. Aminah yg baik hati

Photobucket

Ini pulak Prof. Musa yg banyak berbudi

Jumpa-jumpa aku jer.. Prof. Aminah terus peluk aku sambil menangis .. yelah dah 4 tahun lebih tak jumpa kan. Aku yg dari muka pucat2 terus tergamam lantas menangis hihiih. Tak sangka rupanya diorang tak marah ngan aku. Siap tak kasi aku explain lagi kenapa aku extend sebab diorang kata diorang faham. Sangat terharu hoccay!


Rasa nak menagis bila diorang tanya aku cukup makan pakai ke tidak .. terasa diri aku yg tak berapa pandai ni dihargai. Lepas tu biasalah sessi memberi kata semangat dan doa untuk aku. Sangat sentimental.

Sebagai penutup kepada entry aku ni.. Aku nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga kepada Prof. Aminah, Prof. Musa dan juga Pn. Normah Adam sebab sangat memahami situasi aku dan juga sangat2 mengambil berat. Tak terbalas budi tu rasanya.

Ermmm.. sekarang ni aku tengah terfikir2 apa nak belikan diorang sebagai sourvenir masa balik Malaysia nanti. Itu jerlah yg aku mampu.




Wednesday, 11 June 2008

Makan Bola, Minum Bola, Tidur Bola...

Photobucket


EURO 2008 dah mula dah hari Sabtu yg lepas. Hari hari ada match..huhuuhh. Yang bestnya kat UK ni buleh tengok bola live tanpa perlu bangun pagi-pagi buta macam kat Malaysia.

Hakikatnya aku ngan Midon adalah penyokong tegar team England.
Sangat patriotik hoccay!!!
Tapi memandang tahun ni England tak dapat masuk final round terpaksalah aku sokong team lain.

So, fauvorite team aku pada tahun ni jatuh kepada

Photobucket
PORTUGAL!!!!!

dan

Photobucket
GERMAN!!!

Saturday, 7 June 2008

Good Luck Malaysian....

Harga minyak naik lagik... tak lama lagi mesti harga beras, tepung, gula, ayam pun naik jua.

So, pandai-pandailah korang UBAH GAYA HIDUP bak kata Pak Lah...

contohnya cuba try test makan ubi kayu hari-hari, minum air kosong, malam pakai lilin, pastu pegi kerja pakai kain batik ngan baju t-shirt MSSD (ala yg biasa dapat free kalau ada sukan tu)... pasti sumer org buleh survive.

Nasib baik aku tak jual lagi keter Kancil aku. Nanti balik Malaysia aku pakai Kancil jer lah nampaknya. JFU 969..wait for me.

Thursday, 29 May 2008

Ada untukmu

Love this song very-very much... go! go! Nubhan go

Wednesday, 28 May 2008

yuuhuuu everybody....

tersangatlah lamanya since entry aku yg terakhir... entah kenapa aku tak der mood nak menulis blog. Mulai hari ni aku berazam nak sambung balik menulis blog.. at least satu entry satu minggu... macam skema la plak.

Actually banyak benda yg berlaku dalam sebulan lebih aku tak menulis blog nih. itulah..inilah... nanti kalau aku rajin aku cerita la sesikit.

So, sempena aku buat come back ni, entry pertama aku ni bersifat ala2 ustazah. Entah kenapa hari ni..tetiba hati aku rasa tersentuh dgn email yg diforwardkan oleh rakan HELWA kat Notts ni

Quran Menjawab Rungutan Manusia

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB "Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB "... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Oleh itu kawan2...marilah kita sama-sama bermuhasabah diri..sekian

Sunday, 27 April 2008

Blog aku dah bersawang...

I am extremely busy recently. Tengok TV pun tak sempat huwaaa. Diari AF pun tak tengok. Desperate Housewives marathon pun terpaksa dihentikan buat seketika.

Ini menunjukkan betapa busynya aku hihihihi. Dal.. kalau tak tengok TV bukan Dal namanya...

Takper mungkin sehari dua lagi akan ku update blog aku.

Sunday, 6 April 2008

AF rock kapak konsert

Lately tak de benda best yg berlaku kat sekeliling aku.. so lagi sekali aku akan menulis pasal AF. Sesapa yg rasa muak tu, sila abaikan n3 aku ni.

Aku rasa orang2 yg lahir late 70’s dan awal 80’s akan meniti zaman keremajaan dgn lagu-lagu rock kapak (wow.. ayat). Lagu2 ni mmg dah sebati dgn jiwa aku. Lirik tu mmg dh terlekat kat otak… aku rasa tak der genre lagu lain yg boleh mengujakan aku untuk ikut menyanyi dgn bersungguh2 dan penuh perasaan..hihihi.

Photobucket

Semalam AF6 yg ke-3 buat konsert yg bertemakan rock kapak. Berdebar jugak aku.. adakan kehangatan konsert seperti Anugerah Juara Lagu 1987-1990 akan berulang kembali. Tapi kalau based on diary aku agak macam tak rock sangat jer. Daripada observation aku bebudak ni semua tak dapat menjiwai character rockers yg berwibawa.. Yelah kebanyakannya pun lahir tahun 1985 ke atas. Pastinya mereka membesar dengan lagu RINDU SERINDU-RINDUNYA – SPOON ataupun MERAUNG – NEW BOYZ (eeeewwww). So, aku pun tak bleh salahkan diorang 100%... sebab soul rockers tu mmg tak wujud dalam diri diorang. Ku Tak Marah bak kata Arrow.

Setelah menonton konsert malam tadi, Ramalanku Benar Belaka(Umbrella). Tak best.. hambar.. hancur .. zero bak kata ahkak Ogy.

Untuk mengubat kekecewaan aku malam ni aku buat kerja sambil melayan lagu-lagu rock kapak sambil menyanyi dgn penuh perasaan. Mesti neighbour aku ingat aku ni tgh buang tebiat..hihihhi. Lantakla kaulah En. Neighbour nak panggil aku apa pun. JANJI ROCKKK!!!!


Sekian entry aku kali ni yg ala-ala wartawan Zubir.

Wednesday, 2 April 2008

It's Rock Kapak week..yeyehh!!!

Lagu tugasan minggu ini

Summer of 69 (Bryan Adams) - NUBHAN
Keunggulan Cinta ( BPR) - RIZ
Sentuhan Kecundang ( Ekamatra) - FAISAL
Patahnya Sayap Malam ( Massa ) - STANLEY
Kamelia ( Sweet Charity ) - ALIFF
Opera Hidup ( Wings ) - NAIM
C.I.N.T.A. ( XPDC ) - TOI


Enter Sandman ( Metallica ) - RINA
Total Eclipse of The Heart (Bonnie Tyler) - NADIA
Tika Dan Saat Ini ( Medicine) - LUFYA
Sepi Sekuntum Mawar Merah ( Ella) - SAIDA
Pelesit Kota ( Search ) - STACY


Wednesday, 26 March 2008

Resepi Cendol

Resepi ni untuk Nurul dan sesapa yg lain yg nak mencuba. Tapi kalau kat Malaysia..beli jerla.

Original resepi aku amik dari internet. Buat comparison 2-3 resepi. Pas tu aku improvise sesuka hati aku. Apparatus nak buat cendul plak, midon yg buatkan untuk aku guna plastik container yg dilubang-lubangkan. Buleh pakai senduk yg lubang2 jugak..tapi susah sket nak cari yg saiz lubangnya ideal.

Photobucket
gambar pinjam dari
http://masak-masak.blogspot.com/2006/05/cendol-ss15-subang-jaya.html

Bahan-bahan

Tepung Beras - 1 cawan
Tepung pulut - 1 sudu besar
Air - 3 cawan
Air Kapur - 2 sudu kecil
Daun Pandan -5-6 helai
Pewarna Hijau - 1 sudu kecil
Santan - 1-2 liter
Dark Brown Sugar/ Gula Melaka

Cara

1. Blend air + daun pandan. Tapis(ambik air jer)
2. Campur tepung beras + tepung pulut + air pandan+ air kapur+pewarna. Kacau sentiasa. Masak sampai kental.
3. Masuk adunan dalam dalam acuan berlubang.
4.Tekan supaya keluar berjurai dan jatuhkan kedalam air sejuk.
4. Rebus santan ngan pandan. Tambah ngan air untuk adjust kepekatan
5. Rebus air gula ngan pandan. Tambah ngan air untuk adjust kepekatan
6. Campur cendol + santan + air gula. Buleh makan ngan pulut & kacang merah

Tuesday, 25 March 2008

Happy Birthday Hubby

zwani.com myspace graphic comments
Happy Birthday Graphic Comments


Today hubby turns 30… happy birthday to you. Semoga diteguhkan iman dan dipanjangkan umur.. dan semoga semua pengorbanan hubby dibalas dengan rezeki yg melimpah ruah dikemudian hari. InsyaAllah.

Tak de hadiah dari aku tahun ni. .. takder duit isk..isk..isk. Maklumlah dah dekat setahun tak dapat elaun. Hidup kat sini pun Midon yg tanggung. Kesian aku.. Tapi takpe.. Midon kata kalau aku lulus PhD itu kira hadiah paling besar untuk dia.. sepanjang hayat tak payah bagi hadiah pun tak per katanya…

So.. its makan2 time. Menu hari ni Chicken Fillet Rosemary Grill + gravy, grill mushroom+ radish + capsicum + broccoli and jacket potato. Kek plak.. birthday boy (boy??? eewww..man la) mintak lemon cheesecake.. so lemon cheesecake it is.

Hari ni buat pertama kalinya aku buat cendol. Sungguh bangga hati ini..hihihihi. Rasanya bolehla… kira sedapla untuk org yang dah 4 tahun tak minum cendol macam aku dan Midon.

Tapi tak der gambar la plak untuk party makan2 aku ni.. kamera kena pinjam member yg pi tour Europe. Nak pakai kamera henpon macam tak professional la plak… lagipun henpon aku tu ala2 ketinggalan jaman.

Monday, 24 March 2008

Easter Break

Kat sini tgh Easter Break.. satu Nottingham senyap sunyi. Semua org Melayu pegi jenjalan agaknya. Aku macam biasa lagi ske duduk rumah layan TV.. layan Desperate Housewives...

Pastu layan AF 6...

Comment aku pasal AF... biasalah dah masuk musim ke-6 pun..makin suam2 kuku. Fav contestant aku musin ni.. si Nadia. Actually minah ni takder la best sgt pun. Lagi best Amylea ngan Idayu AF3. Tapi sebab yg lain lagi melampau tahap kenyal tak bestnya..jadilah si Nadia ni paling best. Ni lagu dendangan dia untuk konsert satu ... R.I.N.D.U (lagu asal Hetty Kos Endang)


Wednesday, 19 March 2008

layanzzzz

Hubby n the gang men'sumbang'kan suara... layanzzzz. Konon jamming ler hihihih


Thursday, 13 March 2008

TAG - 2

Wow..kena tag lagik.. kali ni aku jawab dgn cepat dn pantas

Kat mana selalu online???

1. Blog sendiri dan seterusnya ke link blog kawan2 aku. Biasanya aku baca sekali lalu jer dulu.. sebab nk cepat kan. Bila time aku free.. aku visit balik dan dropped a comment. Fav. blog aku semestinya blog Atie sebab dia yg paling rajin update.

2. Yahoomail….. check email from NMC, helwaNMC, freecycle, showcasecinema, hmv etc..etc..

3.
Hotmail … check email from kawan2 Malaysia, UKM, KPT dan segala yg berkaitan dengan Malaysia lah

4.
Friendster … tengok kalau2 ada orang upload gambar terbaru. Kawan2 aku pun suka bg message through frenster rather then email.. so layannn

5.
Utusan online.. aku ni patriotic orangnya. Walaupun jauh beribu batu, Malaysia tidak kulupakan

6.
Forum CARI.. fav. section aku semestinya GOSSIP dan MOVIES& TV… kenkadang masuk gak FAMILY DISCUSSION, HOBBIES & LIVING, FOOD & RECEPIES. Akhir2 ni selalu masuk LOCAL POLITICS..wow

7.
Hanielliza, MamaFami Fotopages, myResepi etc…etc.. utk dapatkan resepi.

8.
Torrent Malaya …. download cerita melayu

9.
Isohunt torrent … download cerita omputih dan segala mala benda

10.
website download lagu.. Jiwang.org, imeem..etc..etc

sekian... aku tak der sapa yg nak di TAG, apa kata aku TAG Atie balik hihih